***3
CTV ا ز لحاظ اقتصادی یکی از مهمترین ویروس های گیاهی است، این ویروس در سال های دهه 1920 منابع قند سازی از چغندر در غرب آمریکا را به بر شکستگی کشانید.تا حدود سال1958 تصور می شدکه این ویروس محدود به آمریکا است. در این سال CTV از ترکیه ودر سال 1968 از ایران گزارش گردید.در حال حاضر این ویروس یکی از مهمترین ویروس های چغندر قند و گوجه فرنگی در فارس است .
***4
دامنه میزبانی
CTV دارا ی دامنه میزبانی ، بسیار وسیعی است علاوه برچغندر قند سایر گیاهان خانواده CHENOPODIACEAE) )، وبسیاری دیگر
از گیاهان خانواده SOLANACEAE )بخصوص
گوجه فرنگی )، انواع گیاهان خانواده LEGUMINOSE ، بسیاری از کدوئیان، چلیپائیان، گیاهان خانواده
وغیره به این ویروس مبتلا می شوند
***5
علائم بیماری
چنانچه بوته های چغندر قند در مرحله گیاهچه به CTV مبتلا شوند،اغلب از بین می روند. درگیاهان مسن تر علائم مختلفی به ظهور می رسد که عبارتند از تا شدن یا لوله ای شدن برگ ها به موازات رگبرگ اصلی، راست ایستادن برگ ها، تورم رگبرگ ها در پشت برگ وایجاد برجستگی های کوچک سوزن مانند در روی آن ها، تقلیل میزان رشد گیاه که بسته به موقع آلودگی و درجه حساسیت رقم چغندر ممکن است خفیف تا بسیار شدید باشد . علاوه برعلائم فوق در بسیاری از موارد لکه های تیره ای در روی رگبرگ های عمده ودمبرگ ممکن است ایجاد شود. همچنین ممکن است قطرات شیره مانندی در روی رگبرگ ها ودمبرگ تراوش گردد این قطرات که تراوش بافتهای آبکشی گیاه می باشند ابتدا شفاف هستند لکن در مجاورت هوا سخت شده وبه رنگ قهوه ای در می آید. در مقطع ریشه چغندر ممکن است دوایر قهوه ای رنگ متحدالمرکز مشاهده شود که نتیجه نکروز بافت های آبکشی است.
*** 6
☻ در گوجه فرنگی که دومین میزبان مهم CTV است برگچه ها به طرف سطح بالا لوله می شوند اما محور اصلی برگ به طرف پایین خم می گردد.بدین ترتیب بوته های گوجه فرنگی مبتلا ،ظاهر پژمرده ای به خودمی گیرند بدون اینکه واقعا پژمرده باشند.دربعضی موارد رگبرگ ها در سطح زیرین برگچه ها به رنگ بنفش در می آیند میزان رشد بوته ها ومقدار محصول تقلیل می یابد.
☻در خیار فاصله برگ ها در روی ساقه به شدت کم می شود ودرنتیجه ساقه کوتاه وبرگ ها که دارای بدشکلی نیزمی باشند فشرده به نظرمیرسد بوته های آلوده معمولا فاقد محصول می باشند.
در لوبیا برگ هایی که قبل از آلودگی به ویروس رشد کافی کرده اند علائم چندانی از خود نشان نمی دهند.برگ هایی که پس از آلودگی به وجود می آیند، پیچیده، ضخیم، وترد می شوند.گیاهچه ممکن است در اثر آلودگی از بین برود لکن در بوته های جوان آلودگی به CTV باعث کوتولگی شدید وکوتاه ماندن فاصله برگ ها وپیچیدگی وبدشکلی شدید برگ می گردد.
***7
انتقال مکانیکی CTV به سختی امکان پذیر است.
در طبیعت این ویروس توسط دو نوع زنجره از خانواده CICADELIDE به نام های CIRCULIFER TENELLUو C.opcipennis انتقال می یابد رابطه ویروس با ناقل قبل از نوع پایا است.
در ایران بر روی اپیدمیولوژی بیماری پیچیدگی برگ چغندر قند مطالعه چندانی صورت گرفته است. لکن بررسی انجام شده در آمریکا معلوم نموده که C.tenellus (تنها ناقل CTV درآمریکا ) در پاییز به طرف تپه ها وبیابان های اطراف مزراع مهاجرت کرده است ودر آنجا زمستان را به صورت حشره بالغ در زیر بوته های غلف هرز بیابانی می گذراند.زمستان گذرانی خود رااز سر گرفته ودر همان محل های زمستان گذرانی تغذیه وتولید مثل نموده وسپس نسل های جدید آن به طرف مزراع مهاجرت می کنند. ضمن بازگشت به مزارع بسیاری از حشرات ممکن است دارای ویروس باشند