***3
•بند پایان
•مقدمه
شاخه بندپایان بزرگترین شاخه در میان جانوران و اصولا همه جانداران است. گوناگونی بندپایان به تنهایی از گوناگونی همه جانوران و گیاهان نیز بیشتر است. در حدود 75 درصد از گونههای شناخته شده بندپایان را حشرات تشکیل میدهند. اندازه بندپایان از کنههای میکروسکوپی تا خرچنگهای غول پیکر 1.5 متری که وسعت پاهایشان به 4 متر میرسد متغیر است. این جانوران بیشتر از هر نوع جانور دیگری در روی زمین گستردگی و تراکم دارند. بندپایان مهمترین گروهی هستند که موجودات دیگر از جمله انسانها مجبور به رقابت با آنها هستند.
***5
•ساختار بدنی
•موفقیت بزرگ این جانوران ، نتیجه ساختمان اساسی بدن بویژه سازمان قطعه قطعهای و اسکلت خارجی کیتینی آنهاست. به احتمال قوی اجداد بندپایان را کرمهای آنلید پرتار و ابتدایی تشکیل میدهند و قطعات مناطق مختلف بدن در جریان تکامل در جهت بندپا شدن به راههای گوناگونی دقیقا تخصص یافتند. بدن بندپایان امروزی شامل سینه ، سر و شکم است و در بسیاری از موارد سر و سینه به هم چسبیده سر سینه را ساختهاند.
***6
•تمام بدن توسط زرهی کیتینی پوشانده شده که طی مراحل رشد لاروی یا در تمام طول زندگی متناوبا میافتد. پاراپودیای اجدادی تبدیل به زایدههای حرکتی بند بند و مشخصی شد که شکلها و کنشهای بسیار گوناگونی داشتند. پوشش کیتینی این قسمت سختی لازم را فراهم میآورد و در عین حال ارتباطات مفصلی را هم باعث میشود. کیتین در تشکیل چشمهای خاص این جانوران هم دخالت دارد.
***7
دستگاههای بدن
•دستگاه بینایی
•دستگاه بینایی شامل چشمهای مرکب است. در این چشمها واحدهای بینایی کاملی در کنار هم گرد آمده و ساختارهای مرکب بزرگی را تشکیل میدهند. هر واحد بینایی ، خود شامل یک عدسی کیتینی و سلولهای حساس در برابر نور است. بندپایان چشمهای ساده هم دارند که در هر کدام از آنها یک عدسی روی تعدادی سلول حساس در برابر نور را میگیرد.
***8
•دستگاه گوارشی
•دستگاه گوارش شامل روده اول ، دوم و سوم است. قسمتهای اول و سوم پوشش کیتینی دارند که دنباله اسکلت خارجی است و فقط روده دوم است که کار گوارش را انجام میدهد. غدد گوارشی بزرگی معمولا به روده میانی باز میشوند.
***9
•دستگاه تنفس
•تنفس از طریق آبشش ، آبششهای کتابی ، ششهای کتابی یا سیستم نایی انجام میشود که همگی کیتینی هستند و از سطح بطور بند بند رو به خارج یا داخل بدن رشد یافتهاند. آبششها که خاصه سخت پوستان هستند، به صورت زوایدی پر مانند از پاها و سایر اجزای قطعه قطعه خارج شدهاند. آبششهای کتابی در خرچنگهای نعل اسبی و ششهای کتابی در عنکبوتها و عقربها حجرههایی هستند که در آنها صفحات آبششها در آب و ششها در هوا عمل میکنند. سیستم نایی شامل مجاری منشعب و متصل بهم هستند که از سطح بدن به تمام قسمتهای درونی میرسند. این سیستم در صدپایان و حشرات دیده میشود.
***10
دستگاه گردش خون
بندپایان هم مانند نرم تنان دارای دستگاه گردش خون باز هستند که در آن خون قسمتی در رگها و قسمتی در سینوسهای خونی جریان دارد. قلبی لولهای شکل ، پشتی و ته باز مهمترین و اغلب تنها رگ خونی را تشکیل میدهد.
دستگاه دفعی
دفع
دفع از طریق دو اندام انجام میشود. بندپایان آبزی دفع را از طریق اندامهای لولهای شکلی انجام میدهند که نامهای مختلفی دارد. بندپایان ساکن خشکی بویژه حشرات دارای لولههای مالپیگی هستند که به روده سوم متصل هستند و در آنجا باز میشوند.