***4
•دستگاههای روتاری با قدمت دوران که نیروی دوران از موتور گرفته می شود حفاری می کند ولی دستگاههای ضربه ای به کمک ورن متد و با ضربه زدن حفای می کند . دستگاههای روتاری بر روی شاسی خود نوعی پمپ پیستونی با قدرت پمپاژ متوسط تا زیاد دارند که آب را از چاله ی آب به سمت چهار پهلوی متحرک دستگاه منتقل می کند که این آب به وسیله ای سوزن های حفاری به قد چاه و به متد سه شاخه رسیده و گل و لای حفاری شده توسط متد را حل کرده و به بیرون از چاه منتقل می کند .
***5
•ولی دستگاه های ضربه ای پمپ مستقلی ندارند و آب زا در موقع حفای حفار با دستا به چاه می ریزد و دیگر گل و لای حل شده در آب در مرحله ای حفاری به بیرون به صورت اوتوماتیک منتقل نمی شود . در این مدل وسیه ای به نام گل کش که در ته آن سوپاپی برای ورود و خروج گل تعبیه شده است که این سوپاپ به وسیله ای بسکل کنترل می شود .
***6
•وقتی این وسیله در چاه رها می شود گل را به داخل آن پر می شود . و در موقع بیرون کشیدن که بکسل تیرتر می شود مجرای خروجی بسته می شود و در موقع بیرون آمدن از چاه کد این وسیبه توسط حفار به بیرون از چاه هدایت می شود و با شکل کردن سیم بکسل گل از گل کش تخلیه می شود که تمامی مراحل حفاری به این شیوه صورت می گیرد . تا چاه به عمق مورد نظر برسد .
***7
•این نوع دستگاهها محاسنی نسبت به دستگاههای روتاری دارند . مثلاً در موقع حفاری اگر چاه ریزش کند در مدل ضربه ای می توان چاره را لوله گذاری کرد تا از ریزش جلوگیری کند ولی در مدل روتاری نمی توان لوله گذاری را در حیل حفاری انجام داد و در این مدل برای جلوگیری از ریزش ماده ای به نام بنتونیت به آب حفاری اضافه می کنند تا از ریزش جلوگیری کند . مته ی این نوع دستگاهها با وزنی نسبتاً زیاد و با بکسل وصل است که بکسل این مته را از جای خود در داخل چاه بلند کرده و رها می کند .
***8
•در اثر همین کارها تیغه دهانه مته خاک را بریده و متلاشی می کند و با آب مخلوط می کند وبه وسیله گل کش به بیروت از چاه می فرستد . ولی در دستگاه دوتاری تمام کارها به صورت اتوماتیک انجام می شود . و مته این نوع دستگاه ها نسبت به نوع ضربه سبک بوده و از جنس مقاوم ساخته می شود این نوع مته ها آج هایی بر روی شاخکهای خود دارد که به کمک این آجرها و فشار آب حفای صورت می گیرد . انواع مته ها در دستگاهه دوتاری مته های الماسه گل بر و سنگ بر هستند .