***5
سیستم فایل هر کامپیوتر ، امکان ذخیره سازی فایلها و اطلاعات را روی آن فراهم میسازد. هنگامی که از داخل برنامه واژه پرداز خود سندی را ذخیره میکنید ، این سیستم فایل است که تعیین میکند سند چگونه و کجا ذخیره شود.
ابزارهای ذخیره سازی مانند فلاپی دیسکها ، دیسکهای سخت ، درایوهای CD-ROM، درایوهای Zip و... تا قبل از اینکه سیستمعامل ، سیستم فایل را روی آنها تشکیل دهد ، قابل استفاده نیستند.
سیستم فایلهای گوناگونی برای سیستمعاملهای مبتنی بر یونیکس و لینوکس ارائه شدهاند که برخی از آنها عبارتند ازext2، ext3، xfs و غیره. این سیستم فایلها در جزئیات فنی دارای تفاوتهایی با هم هستند ولی از نظر ساختاری که ایجاد میکنند مشابه بوده و تفاوت چندانی باهم ندارند.
***6
سیستم فایل یا درخت
سیستم فایل ، در سیستمعاملهای مبتنی بر یونیکس و لینوکس بصورت یک درخت وارونه پیاده سازی شده است. در یونیکس و لینوکس دیگر شما چیزی به نام درایوهای C، A و ... ندارید. تمام ابزارها و سیستم فایلها شاخههایی از این درخت وارونه هستند. مرکز این درخت ، ریشه یا Root نام دارد که بالاترین سطح سیستم فایل را تشکیل میدهد. زیر ریشه ، پوشههایی قرار دارند که سایر قسمتهای سیستم فایل را تشکیل میدهند که اکنون درباره آنها توضیح میدهیم.
***8
پارتیشن ها
در سیستم فایل سیستمعاملهای مبتنی بر لینوکس و یونیکس ، دیسکهای سخت میتوانند پارتیشنهای متعددی داشته باشند. در این صورت هر پارتیشن دارای یک نقطه اتصال یا mount point میباشد که در آن نقطه به درخت سیستم فایل متصل میشود. مثلا میتوانید اطلاعات کاربران سیستم را در یک پارتیشن جداگانه ذخیره نموده و نقطه اتصال آنرا home تعیین کنید که محل قرارگیری اطلاعات کاربران است و به همین ترتیب .
بخشهای درخت سیستم فایل
اکنون به بررسی تک تک شاخههای سیستم فایل میپردازیم. توجه داشته باشید که دسترسی به اکثر این شاخهها فقط توسط کاربر ریشه امکان پذیر است.