***2
نام انگلیسی: Pot marigold
● گیاهشناسی:
گیاهی علفی و یکساله است که منشاء آن مدیترانه و غرب آسیا گزارش شده و دارای ریشه مخروطی شکل و راست می باشد .
برگها باریک، بلند و کم و بیش کرکدار، فاقد دندانه و به صورت متناوب می باشند. رنگ برگها سبز روشن، گلها درشت (قطر کل ۷-۴ سانتی متر) می باشد. گلچه های زبانه ای در محورهای متحدالمرکز که تعداد آنها ۴ تا ۸ یا بیشتر است قرار می گیرند. رنگ گلها زرد یا نارنجی است. گلهای همیشه بهار در حضور نور باز و در شب بسته می شوند. میوه فندقه و قهوه ای رنگ و سطح آن ناصاف می باشد. طول دوره رویش ۲۱۰ - ۲۰۰ روز می باشد.
***3
شرح گیاه
گیاهی علفی، یکساله دارای ساقه ای به طول 20 تا 50 سانتی متر است ، برگهایی ساده بیضوی ، دراز ،پوشیده از کرک ، با کناره های موجدار و به رنگ سبز، مایل به قهوه ای روشن دارد، روی ساقه منشعب آن کاپیتولهای درشت و زیبا ظاهر می گردد که به تناسب گرما و رطوبت محیط زندگی ، به طور منظم صبح ها در فاصله ساعت 9 تا 10 شکفته و سپس در بعد از ظهرها بین ساعات 4 تا 5 جمع می گردد. کاپیتولهای آن دارای دو نوع گل یکی لوله ای و دیگر زبانه ای به رنگ زرد مایل به نارنجی و واقع در حاشیه نهنج است.میوه فندقه و قهوه ای رنگ و سطح آن نا صاف می باشد. تذکر : گیاه Calendula arvensis L. ظاهری شبیه C. officinalis دارد و به حالت وحشی در نواحی مختلف کشور پراکنده است.
***5
● پراکنش
در کشورهای آلمان، مجارستان، مصر، اتریش، اروپای شرقی، لهستان و سوئیس در سطوح وسیع کشت می شود.
***6
● نیازهای اکولوژیکی
در طول رویش به نور و گرمای زیاد نیاز دارد. این گیاه خشکی را تحمل میکند. بذور در دمای ۱۰-۸ درجه سانتی گراد و پس از ۵-۴ روز جوانه می زند. کشت این گیاه در مناطق با میانگین درجه حرارت ۱۸-۱۷ درجه سانتیگراد در خرداد و ۲۰-۱۹ درجه سانتیگراد در تیر- مرداد، موفق خواهد بود. درجه حرارتهای پایین را به خوبی تحمل کرده و حتی برای مدت محدودی قادر به تحمل درجه حرارتهای زیر صفر است. این گیاه به آب ایستایی حساس بوده و نیاز به خاکهایی با تهویه مناسب دارد. آبیاری زیاد در این گیاه مناسب نبوده و موجب گسترش بیماریهای قارچی می شود. در مکان آفتابی و هر نوع خاک که دارای زهکش خوب باشد رشد می کند. جهت ازدیاد طول دوره گلدهی می بایست گلهای خشک مرتباً چیده شوند. حداقل دمای قابل تحمل آن ۱۵- درجه سانتیگراد است.
ازدیاد: از طریق کاشت بذر در بهار و یا پاییز امکان پذیر است. بذر این گیاه را می توان اواخر شهریور ماه کاشته و نشاءها را در اواسط پاییز به باغچه منتقل نمود.
***8
● خواص دارویی و موارد مصرف:
در برخی از فارماکوپه ها گلهای همیشه بهار برای مداوای بیماریهای معده معرفی شده است و از مواد استخراج شده از گلهای این گیاه برای مداوای زخمهای پوستی، کرم تهیه می شود
مواد رنگی استخراج شده از گل همیشه بهار برای رنگ کردن مواد غذایی و برخی از چربیها کاربرد دارد. در صنایع آرایشی و بهداشتی مورد استفاده زیاد قرار می گیرد
این گیاه ویژگی ضد التهاب و ترمیم کنندگی سوختگی دارد و از سرمازدگی ، اگزما و جوش های صورت جلوگیری می کند .
گل همیشه بهار با جلوگیری از آزاد شدن هیستامین ( واکنش بدن به عوامل خارجی حساسیت زا) خاصیت ضد حساسیت دارد .
همیشه بهار دارای پیش ساز ویتامین A و ویتامین E است .
این گیاه ویژگی ضد التهاب و ترمیم کنندگی سوختگی دارد و از سرمازدگی ، اگزما و جوش های صورت جلوگیری می کند .
همیشه بهار از ترک پوست دست و پا جلوگیری و میخچه و زگیل را برطرف می کند .
این گیاه از افتاب سوختگی پیشگیری و درمان کننده خوبی برای کاهش التهاب و درد حاصل از گزیدگی حشرات است همیشه بهار به درمان زخم های واریسی ، بواسیر و جراحات پوست کمک می کند .
این گیاه به درمان رکود و تنبلی دستگاه گوارش کمک و فشار خون را کاهش می دهد.
گل همیشه بهار به رفع التهاب و درمان زخم معده کمک می کند و ارام بخش و تقویت کننده است .