***3
تیرویید چیست؟
غده ی تیروئید یکی ازچندین غده ی درون ریز بدن است که با ساخت مواد شیمیایی به نام هورمون برخی ازاعمال حیاتی بدن را کنترل می کند. در ناحیه جلوی گردن واقع شده وپایین تر از سیب آدم قرار گرفته است . دارای دو لوب است که در دو طرف نای درست زیر حنجره قرار دارندکه به راحتی قابل لمس نیز میباشدو نقش بسیار عمده و حیاتی در سلامت کل بدن دارد . دو قسمت غده تیرویید توسط نوار نازک سنجی که به عنوان ایستموس (ISTHMUS) تیرویید نامیده میشود، به یکدیگر وصل گردیدهاند. اسیموس تیروئید بلافاصله زیر حنجره از عرض تراشه عبور میکند.
***5
غده تیروئید از تعدادی فولیکول حاوی مواد زرد رنگ و نیمه مایع به نام کلوئید ساخته شده است. تقریبا 5 سانتیمتر طول ، 3 سانتیمتر عرض دارد. غده تیروئید مقابل مهرههای تحتانی گردن و اولین مهره پشتی قرار دارد.
این غده حدود 15 تا 25 گرم وزن دارد. بسیار پرخون است.پشت آن چهار غده پاراتیروئید وجود دارد که هورمون پاراتورمون را تولید می کنند که در تنظیم غلظت کلسیم بدن نقش دارند.
***7
غده ی تیروئید از ماه سوم حاملگی شروع به فعالیت میکند و فعالیت این غده برای رشد وتکامل جنین وهمچنین بعد از تولد لازم میباشد. برای رشد مغز، مخ ومخچه در2سال اول تولد، وجود غده تیرویید سالم با فعالیت طبیعی ،لازم میباشدواگر بچه ای دچار کم کاری تیرویید باشد، به اختلالات رشد شدید دچار میشود
***9
این غده ید را از غذا و خون دریافت کرده و هورمونهای تیروییدی را که وظایف بسیار مهمی در بدن دارند را تولید می نماید این غده دو هورمون مهم تری را به نام تیروکسین(T4) ، تری یدوتیرونین T3)ترشح می کند که معمولا هورمونهای تیروئیدی نامیده میشوند .و کلسی تونین(Calcitonine) نیز می سازد
برای ترشح دو هورمون (T3)و(T4) ابتدا هورمون رها کننده(TRH) از هیپوتالاموس ترشح شده که باعث ترشح هورمون تحریک کننده تیروئید(TSH) و این هورمون سبب ترشح این دو هورمون می شود.این زنجیره هورمونی دارای تنظیم برگشتی منفی است به این معنی که اگر تی 3 و تی 4 زیاد ترشح شوند، ترشح تی آر اچ و تی اس اچ کاهش می یابند و برعکس.