***2
تعادل حرارتی بین بدن انسان و محیط پیرامون
ایجاد تعادل حرارتی بین بدن و محیط اطراف، از جمله نیازهای اولیه برای تامین سلامتی و آسایش انسان است. برای برقراری این تعادل، علیرغم تغییرات زیاد درجه حرارت هوای اطراف بدن، دمای پوست باید ثابت بماند یا فقط به میزان بسیار کمی تغییر کند.
ایجاد چنین تعادلی به ترکیب عوامل مختلفی بستگی دارد. بعضی از این عوامل، ویژگیهای متابولیکی شخص، فعالیت فیزیکی، نوع لباس و عادی وی به هوای محیط اطراف است و عوامل دیگر آن عبارتند از: درجه حرارت هوا، تابش آفتاب، رطوبت و جریان هوا که عناصر اقلیمی نامیده میشوند.
***4
تاثیر دمای هوا بر انسان
بدن انسان به وسیلهی غذایی که مصرف میکند و به نسبت فعالیتی که دارد، به میزان مختلفی انرژی تولید میکند. وقتی بدن در حال فعالیت استف فقط مقدار کمی از این انرژی صرف کارهای مکانیکی شده، بقیه به حرارت تبدیل میشود. در جدول 2-1 مقدار انرژی تولید شده توسط بدن در حالتهای گوناگون نشان داده شده است.
***5
در حالت طبیعی، دمای درونی بدن 37 درجه و دمای پوست 32 درجه سانتیگراد است. اگر بدن در محیطی گرمتر از پوست قرار گیرد، شروع به جذب حرارت میکند و برعکس، اگر در محیطی سردتر از پوست بدن باشد، حرارت خود را به تدریج از دست میدهد. بدین ترتیب در هر محیطی بین بدن و هوای اطراف آن تبادل حرارتی صورت میگیرد. این تبادل به اشکال و نسبتهای مختلفی صورت میگیرد که در جدول نشان داده شده است. اگر در اثر این تبادل حرارتی، حرارت تولید شده در بدن و حرارت دفع و یا جذب شده از محیط متعادل نشود، بدن برای برقراری تعادل به ناچار حرارتی درونی خود را افزایش یا کاهش میدهد. در این حالت، بدن انسان دچار اختلالات گوناگونی میشود که در جدول نشان داده شده است.
***9
تابش آفتاب و تاثیر آن بر ساختمان و محیط اطراف
نور خورشید، همیشه برای ایجاد روشنایی طبیعی در ساختمان لازم است، ولی از آنجا که این نور در نهایت به حرارت تبدیل میشود، میزان تابش مورد نیاز برای هر ساختمان باید با توجه به نوع آن و شرایط اقلیمی محل آن تعیین شود. بدین منظور، در این قسمت نخست ماهیت نور خورشید و حرارت حاصل از آن مورد بررسی قرار گرفته، سپس به نحوهی انتقال این حرارت از جدارههای ساختمان به فضای داخلی آن اشاره شده است.