***2
lمقدمه
شبکه راههای آسفالته کشور به سرعت در حال گسترش است و توسعه سریع شبکه راههای آسفالته بالطبع وظیفه نگهداری راهها را سنگینتر مینماید. پرواضح است که نگهداری راهها صرفاً با انجام لکهگیری و مرمتهای موضعی محدود نمیشود و شاید یکی از مهمترین وظایف در سیستم نگهداری راههای آسفالته، انجام روکش آسفالت در زمان مناسب و به موقع میباشد. اپتیم این زمان موقعی است که هنوز صدمات و نواقص زیادی به آسفالت راه وارد نشده است.
انجام روکشهای آسفالت در زمان مناسب باعث میشود با کمترین هزینه راه را برای یک مدت طولانی دیگر قابل استفاده نمود بالعکس عدم انجام روکش راههای آسفالته به موقع خود هزینه روکش را گاهی تا 100% افزایش میدهد. از این مختصر چنین نتیجه میشود که چنانچه روکش آسفالته به موقع انجام شود میلیونها تومان صرفهجوئی میگردد و رضایت مردم نیز جلب میشود و بالعکس چنانچه روکش آسفالت به موقع انجام نشود میلیونها تومان به بیتالمال زیان وارد میشود و مردم نیز همیشه از عملکرد راههای آسفالته رضایت نخواهند داشت.
***3
روکشهای آسفالتی به منظور برآورده نمودن دو نیاز نامبرده زیر انجام میشود:
1. به منظور اصلاح نواقص سطح راههای آسفالتی موجود
2. به منظور تقویت روسازی راه آسفالته
در بسیاری از راههای آسفالته به دلایل مختلف، نیاز به روکش با ضخامت کم نه تنها معایب و نواقص سطح راه برطرف میشود بلکه راه مجدداً احیا شده و عملکرد واقعی خود را باز خواهد یافت.
مواردی نیز مشاهده میشود که راه نیاز به یک تقویت اساسی داشته تا پذیرای ترافیک این گونه راهها، با پخش قشرهای آسفالت تقویت نشوند. نواقص و معایب متعدد در سطح راه بروز کرده و عملکرد راه تا حد زیادی کاهش میدهد.
چنانکه ملاحظه میشود ممکن است روکشهای آسفالت در مواردی به منظور برآورده نمودن هر دو نیاز فوق الذکر به طور همزمان نیز انجام شوند. علی ایحال در این فصل اطلاعات لازم به منظور طرح روکشها ارائه خواهد شد.
ولی مقدمتاً شمهای از مفهوم عملکرد راه و دلایل انجام روکشهای با ضخامت کم برای احیای سطح راه آسفالته آورده.
***4
مفهوم عملکرد راه
بسیاری از مردم که از راهها استفاده میکنند در مواقع اطلاعات مختصری از چگونگی ساختمان راه دارند برای این دسته مردم راه خوب این مفهوم را دارد که صاف و فاقد ناهمواری و دستانداز باشد این مفهوم اصطلاحاً عملکرد یا Serviceability نامیده میشو. بر همین منوال مهندسین AASHO روشی را ابداع کردهاند که به کمک آن سطح راهها از نظر عملکرد، درجهبندی میشود که روش مزبور را مفهوم عملکرد راه یا Present Servceability Concept نامیدهاند بر طبق این روش مفهوم عملکرد راه، به استنباطی که شخصی از صافی سطح راه ضمن عبور از قطعهای مشخص با ترافیک معمولی پیدا مینماید اطلاق می نمایند.
این روش درجهبندی عملکرد راه از نظر مرغوبیت PSR یا Present Serviceability Rating مینامند این طریقه عبارتست از نظر و عقیده عدهای از متخصصان درجهبندی مرغوبیت راه، که طولی مشخص از راه را طی مینمایند و نظرات خود را در مورد ناهمواری و صافی سطح راه یادداشت میکنند.
روش PSR اخیراً بسط داده شده است به نحوی که به کمک دستگاههای مکانیکی عملکرد راه اندازهگیری میپشود ضمناً با استفاده از نتایج آزمایش ناهمواری Roughness و اطلاعات حاصله یکنوع رابطه ریاضی بسط داده شده است که آن رابطه نیز PSI و یا Peresent Serviceability Index نامیده میشود که مفهوم اخیرمان PSR 2است که به طریقه مکانیکی تعین میشود و اندیس عملکرد راه نامیده میشود.
***5
روش درجه بندی راه از نظر مرغوبیت PSR
روش PSR اطلاعاتی در این زمینه که آیا راه احتیاج به اصلاح و مرمت دارد یا خیر به دست میدهد..
ناگفته نماند که این روش نمی تواند برای طرح روکشهای آسفالت مورد استفاده واقع شود ولی روش خوبی برای درجهبندی راه از نظر مرغوبیت میباشد،
در روش PSR راه از نظر مرغوبیت از 1 الی 5 درجهبندی کردهاند که درجه 5 بالاترین درجه مرغوبیت سطح راه و درجه یک کمترین درجه مرغوبت سطح راه را نشان میدهد. با استفاده از نتایج PSR مهندسین میتوانند تشخیص دهند که آیا روی راه میبایستی بررسی بیشتر انجام شود و این روش به عنوان شروع مطالعات روش مناسبی است تجارب اخیر نشان داده است که چنانچه PSR بین 2 الی 5/2 باشد راه احتیاج به مرمت و اصلاحاتی دارد.
***6
تجارب اخیر نشان داده است که می تواند به جای PSR از نتایج آزمایش اندازه گیری ناهمواری سطح راه Roughness در تعیین مرغوبیت راه استفاده نمود. در طریقه اخیر تغییرات میانگین PSRنسبت به نتایج آزمایش ناهمواری رسم میشود. در نتیجه از روی معادله زیر یا گراف شکل 82 میتوان درجه مرغوبیت راه که به طریقه مکانیکی تعیین شده است به دست آورد که PSI (اندیس عملکرد راه) نامیده میشود.
PSI=5.00-0.015R-0.14 Log R یا PSR
R= ناهمواری سطح راه مورد مطالعه بر حسب اینچ در مایل.