***2
کزاز(آرواره قفل)
تعریف:
کزاز نوعی بیماری عصبی است که با افزایش تون واسپاسم ماهیچه ها مشخص می شودکه در مرحله اول با انقباض دردناک عضلات جونده وگردن وسپس با انقباض عضلات شکم تظاهر می کند اسپاسم عضلات گاهی موجب آسیب های جدی نظیر شکستگی دنده ها ومهر ها وخفگی شده وممکن است با محرک هایی چون نسیم ، باد، صدا، نور بروز می نماید.
***3
عوامل اتیولوژیک:
کلوستریدیوم تتانی با سیل گرم مثبت بی هوازی مولد هاگی است که بفراوانی.در خاک ومدفوع حیوانات اهلی وانسان یافت می شود.در صورتی که حیواناتی مانند اسب گاو وفضولات آنها در محیط وجود داشته باشد میزان باسیل کزاز در دستگاه گوارش انسان ودر محیط زیست افزوده می شود.
نکته:نوع رویشی کلستریدیم تتانی نسبت به حرارت،مواد ضد عفونی کننده،پاذزسیت ها بخصوص پنی سیلین حساس است ولی اسپورهای آن نسبت به عوامل ضد عفونی کننده ی فیزیکی وشیمیایی مقاوم به طوری که در اتوکلافی 121به مدت 15-10 دقیقه زنده می ماند.
***4
علایم:
اسپسم شدید عضلات صورت وگردن باعث حالت خاص چهره مشهور به خنده شیطانی و اسپاسیم شدید عضلات تنه باعث قوسی شدن کمر وقفل شدن ماهیچه های جونده می گردد.تب بی قراری تحریک پذیری سردرد نیز در این بیماری وجود دارد.
***5
اپید میولوژی توصیفی ورویداد بیماری(برجسته)
دوره کمون:
دوره کمون عبارت است از فاصله ورود باسیل به بدن وبروز اولین ترسیموس.
دوره کمون 12-3روزه است معمولاً در حدود 2هفته طول می کشد.در پنچاب هند به کزاز بیماری روز هشتم می گویندزیرا بسیاری از کودکان در اثر کزاز روز هشتم فوت می کنند.
نکته: هر چه فاصله محل زخم وسیستم اعصاب مرکزی بیشتر باشد دوره کمون نیز افزون تر و در صورتیکه زخم مرکزی یا بر روی سر وگردن باشد دوره کمون کوتاه تر می باشد..
دوره کمون متوسط کزاز نوزادان در حدود 6روز است ومیتواند از 28تا3روز متغیر باشد.