***7
معنای تحقیق Resarch
تحقیق در لغت به معنای پیدا کردن ، یافتن یا جستجوی حقیقت آورده شده است
دسترسی به واقعیت و پاسخ به سوالات مشکلات و مبهمات
تلاش فکری و علمی و کشف روابط علت و معلولی
شناخت علمی یک مساله با روش منطقی
تحقیق به روش علمی را مجموعه مقررات و قواعدی دانسته اند که چگونگی جستجو برای یافتن حقایق مربوط به یک موضوع را نشان می دهد
جای دیگر آن راحقیقت پژوهی نامیده اند
تحقیق عملی منظم است که در نتیجه آن پاسخ هائی برای سوالات مندرج در موضوع تحقیق بدست خواهد آمد
کشف روابط علت cause)) و معلولی effect)) (اصل علیت) Y= f (x1, x2, x3,…)
معلول یا متغییر وابسته x1, x2, x3 متغییر های مستقل (علت)
***8
هدف غایی پژوهش حقیقت یابی و فهم در کنه یک موضوع است.
پژوهش کوششی است سازمان یافته و برنامه ریزی شده که یک پژوهشگر را در روشن شدن یک حقیقت یاری می دهد. پژوهشگر تلاش دارد با استفاده از واقعیت های موجود در جهان پیرامونی حقایق را کشف کند و این نیازمند انجام یک تحقیق است. البته بشر همواره مشغول تحقیق و جستجوست اما مراد از تحقیق در این نوشتار، پژوهشی است که در حوزه معرفت شناسی بشر مطالب تازه ای را ارائه داده و یا منجر به حل مشکلی از بشریت شود. بدون شک یکی از عوامل کلیدی در رشد و توسعه کشورها توجه به امر تحقیق و سرمایه گذاری در این خصوص است، نتایج تحقیقات نشان می دهد بین سرمایه گذاری در تحقیق و میزان توسعه یافتگی کشورها رابطه مثبت و بسیار قوی وجود دارد.
می توان گفت مهمترین دلیل پیشرفت بشر در هزاره سوم توجه به امر تحقیق و پژوهش و پرهیز از آزمون و خطا در حل مسائل و مشکلات است.
***9
معنای تحقیق، علم و فلسفه
تحقیق در اصل یک نوع قضاوت است.
انواع قضاوت:
قضاوت عینیObjective براساس اصول علمی و روشهای آماری (مثال: اجراء یک طرح تحقیقاتی بر پایه مسائل آماری).
قضاوت ذهنی Subjective شامل پیش داوری و تحت تاثیر نتایج دیگران قرار گرفتن (مثال: اجراء یک طرح تحقیقاتی در مسائل شهری جهت کنترل ترافیک بعنوان مثال یکطرفه کردن یک خیابان و یا اجراء یک روش تدریس آزمایشی در آموزش و پرورش که بر اساس تصورات پایه ریزی می شود)
علم:معلوم کردن و دانستن روابط علت و معلولی بین نمودهای طبیعت رابه شرط ابژکتیو بودن، علم می گویند.
فلسفه بررسی روابط علت و معلولی از طریق سوبژکتیو
روشهای علمی قابل اثبات بوده و بر اساس فرضهایی مورد آزمون قرار می گیرد
***10
تقسیم بندی تحقیقات
روش تحقیق: مجموعه ای از قواعد، ابزار و راههای معتبر (قابل اطمینان) و نظام یافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات است.
تحقیقات بر مبناء هدف به سه دسته عمده زیر تقسیم می شود:
تحقیقات بنیادی Basic Research:
بررسی نظریه ها، افزودن به مجموعه دانش و کشف قوانین و اصول علمی و بطورکلی انجام تحقیقات پایه ای در علوم می باشد. مثال پی بردن به مسیرهای بیوشیمیایی فعل وانفعالات فتوسنتز در گیاه، مطالعه سلولهای بنیادی Stem cell در درمان بیماریها
تحقیقات کاربردی Applied Research:
بکارگیری اصول و نظریه ها برای حل مسائل اجرایی بطوریکه به علتها توجه نمی شود. بعنوان مثال در بررسی اثر کود ازته بر تولید گندم هدف محقق توجه بیشتر به افزایش عملکرد است و به سایر فعل وانفعالات انجام شده در گیاه توجه نمی کند.
تحقیقات پایه، زیر بنایی برای تحقیقات کاربردی است.
تحقیقات توسعه ای Development Research: بکارگیری نتایج یک تحقیق در سطح وسیع (Pilot)
***11
n تحقیق و توسعه چیست ؟
Research and Development (R&D)
تحقیق و توسعه عبارت از کار خلاقی است که بطور منظم برای افزایش ذخیره علمی و دانش فنی و نیز استفاده از این دانش در اختراع و طرح کار برهای جدید انجام می شود ( فریمن 1974)
فرایند تحقیق و توسعه و توسعه عبارت از شناسائی نیاز یا استعداد ، پیدایش اندیشه ها ، آفرینش ، طراحی ، تولید و معرفی و انتشار یک محصول یا نظام تکنولوژیک تازه است .(دین ولگدهار 1980)
یونسکو تحقیق و توسعه راچنین تعریف کرده است : هر گونه فعالیت منسجم ، خلاق در جهت افزایش سطح دانش و معرفت علم اعم از دانش مربوط به انسان ، فرهنگ ، جامعه و استفاده از این دانش برای کاربردهای جدید . (یونسکو ،1980)