***2
oاز آنجایی که حرکت در جاده تندرستی مدیون بذل توجه و دقت از همان لحظه های نخستین زندگی انسان یعنی از اوایل دوران جنینی است, اهمیت دوران بارداری بر همگان روشن می گردد.
o یکی از مهمترین و اصلیترین نکات در این دوران, تغذیه مادر باردار می باشد, زیرا رشد و نمو کامل جنین رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر داشته , تامین نیاز های او با دریافت مواد مغذی مادر عجین شده, تنها راه بر آوردن نیاز های انرژی و ساختاری او به واسطه جفت است.
***3
جنین رشد بسیار سریعی دارد و وزن او از یک گرم در 8 هفتگی به 3200 گرم در هفته چهلم می رسد.
جنین برای چنین رشدی , احتیاج به انواع مواد مغذی دارد که باید از طریق تغذیه صحیح مادر تامین شود .
سوءتغذیه طولانی در دوران پیش از بارداری , می تواند باعث سوءتغذیه جنین شود و در نتیجه ممکن است که وزن نوزاد هنگام تولد از حداقل قابل قبول ( 2500 گرم) کمتر باشد.
***4
عوامل خطرزا در مرحله شروع بارداری
سن کمتر از 18 یا بیشتر از 35 سال
محرومیت اقتصادی, اجتماعی یا فرهنگی
خرافات و باورهای نادرست غذایی
استعمال دخانیات به مقدار زیاد
اعتیاد به مواد مخدر و مصرف الکل
داشتن BMI بالاتر از 26 یا کمتر از 19.8در اولین ملاقات بارداری
سابقه بارداری های متعدد با فاصله کمتر از 3 سال از زایمان قبلی
سابقه اختلالات دستگاه تولید مثل یا اختلالات باروری
داشتن رژیم غذایی درمانی برای یک بیماری مزمن سیستمیک
***6
مراقبت های تغذیه ای از خانم های مبتلا به سوءتغذیه پیش از بارداری
oBMI<18.5 :
رعایت تنوع غذایی
استفاده از غذاهای پر انرژی مثل عسل, مربا و کره در وعده صبحانه
استفاده از میان وعده هایی نظیر بیسکوییت, کیک, شیرینی, شیر, خرما, میوه های تازه و خشک و انواع مغز ها
استفاده بیشتر از نان وغلات
استفاده از روغن زیتون در تهیه سالاد
جهت تحریک اشتها, از انواع چاشنی ها در تهیه غذاها استفاده شود.