***3
شبکه تلفن همراه :
امروزه میلیونها نفر در سراسر جهان از تلفنهای سلولی (همراه) استفاده میکنند . در واقع تلفنهای همراه نوع پیشرفته رادیو تلفنهای دهه 1880 هستند که در آن زمان روی خودروها نصب و استفاده میشد . این سامانه دارای یک یا چند دکل آنتن مرکزی برای هر شهر بود وهر دکل میتوانست تا 25 کانال ارتباطی را تا شعاع 40 الی 50 مایل پوشش دهد . اما به علت محدودیت کانالهای ارتباطی امکان مشترک شدن برای همه وجود نداشت. تلفن همراه سامانه ای سلولی است زیرا مناطق تحت پوشش آن به سلولهای تقریباً 6 گوش تقسیم بندی می شود. بدین ترتیب کل فضای مورد نظر تحت پوشش سلولهای مختلف قرار میگیرند . در مرکز هر سلول یک دکل آنتن به نام (BTS) نصب میشود و بر حسب ظرفیت هر سلول تعداد مشترکان تغییرمی کند.معمولاً هر سلول آنالوگ قادر است تا 56 کانال رادیویی را پشتیبانی کند به عبارت دیگر هر سلول میتواند همزمان مکالمهی 56 نفر با تلفن همراه را در محدودهی تحت پوشش خود اداره نماید . اما این ظرفیت در روشهای ارتباطی دیجیتالی امروزه افزایش یافته است .
***4
GSM چیست ؟
جیاسام (GSM) یا سامانه جهانی ارتباطات همراه یکی از متداولترین استاندارد های تلفنهای همراه در جهان است. حدود سه میلیارد نفر در ۲۱9 کشور از این استاندارد بهره میگیرند.گستردگی این استاندارد رومینگ بینالمللی میان اپراتورهای تلفن همراه را رایج نموده است. این امکان مشترکین را قادر می سازد از تلفنهای همراه خود در بیشتر نقاط دنیا استفاده کنند
***5
GSM چیست ؟
جیاسام در اصل کوتاهشده عبارت فرانسوی Groupe Spécial Mobile (گروه ویژه تلفن همراه) است. تفاوت GSM با تکنولوژیهای پیش از آن در سیگنالینگ و کانالهای صدای دیجیتال است و به همین دلیل از آن به عنوان نسل دوم سیستمهای تلفن همراه (2G) یاد میشود.
همچنین GSM برای اولین بار یک جایگزین ارزان (برای حامل شبکه) برای تماسهای تلفنی ارائه کرد، سرویس پیام کوتاه(SMS)، که امروزه در سایر استانداردهای تلفن همراه نیز پشتیبانی میشود.
یک مزیت دیگر آن است که استاندارد شامل یک شماره تلفن اورژانس جهانی ۱۱۲، میباشد.