***2
lمقدمه
برنج یکی از اصلی ترین منابع تامین نیازهای غذایی انسان بوده که پس از گندم مهمترین محصول زراعی محسوب شده و بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص اداده است و تنها غله ای بشمار می رود که منحصرا برای تغذیه انسان کشت می شود.
اهمیت برنج تا حدی است که در بخش عظیمی از قاره آسیا تامین کننده هشتاد درصد کالری و 75% از پروتئین مصرفی مردم است .
در کشور ما سطح زیر کشت برنج حدود 587 هزار هکتار برآورد شده که حدوداً 4درصد از کل سطح زیر کشت برنج چهان است و بیش از 75% از اراضی زیر کشت برنج در استانهای شمالی یعنی گیلان و مازندران قرار دارند.
***4
عوامل موثر در کاشت برنج دیم
الف- نزولات جوی
( میانگین نزولات جوی در طول دوره رشد، یکنواختی پراکنش بارندگی)
ب- خاک : نوع و شرایط خاص خاک در کشت دیم برنج مهم است
ج- شیب زمین
***5
lمشکلات و تنگناهای عمده در کشت برنج دیم
علفهای هرز
2- کاهش حاصلخیزی خاک
3- خشکسالی
4- بیماریها
5-حشرات و پرندگان
6- مشکلات برداشت
7- کمبود امکانات مالی
***6
انتحاب رقم
انتخاب رقم بایستی بر مبنای دو معیار زیر صورت گیرد:
1- سازگاری رقم با شرایط بیعی محیطی
الف- مقاوم بودن به فصل خشک و یا به تغییرات دما یا مقاومت به افزایش رطوبت
در طول فصل بارانی
ب- مقاوم بودن به آفات و امراض
ج- سازگاری به نواحی از قبیل جنگها و پوشش های گیاهی
د- سازگاری طول دوره رویش رقم با طول فصل بارانی
2- سازگارری رقم با روش کشت و زرع :
الف- درجه فشردگی زراعت
ب- مکانیزاسیون