***3
مقدمه
در ابتدا تلفن های همراه دارای ساختار پیچیده ای نبودند . سخت افزاری محدود که نیاز به نرم افزارهای پیچیده نداشت ، تا اینکه شرکت های تلفن همراه نسل های دوم و سوم گوشی های خود را عرضه کردند . این گوشی ها دارای امکانات سخت افزاری بیشتری بودند و تقریبا به صورت یک کامپیوتر کوچک طراحی شدند . در این زمان بود که این شرکتها به اهمیت نرم افزار در این گوشی های پی برده و رقابت نرم افزاری در کنار رقابت سخت افزاری شروع شد . مایکروسافت یکی از شرکتهایی بود که قبلا روی سیستم عامل کامپیوتر های جیبی خود کار کرده بود و Windows CE را به همین منظور طراحی کرده بود . این ویندوز قابلیت این را داشت که روی موبایل ها نیز نصب شود . بعد از رسمیت یافتن موبایل های نسل جدید شرکت های مطرح در این صنعت که به مشکلات بی شمار Windows CE پی برده بودند و نمی خواستند نرم افزار این صنعت را در انحصار یک شرکت نگه دارند با همکاری هم سیستم عامل جدیدی برای موبایل ها به وجودد آوردند که Symbian نام گرفت . البته رقبای دیگری نیز مثل سیستم عامل Linux در این صنعت وجود دارند که فعلا به صورت عمده استفاده نشده اند . در اصطلاح به موبایل هایی که از این سیستم عامل استفاده می کنند Smart Phone گفته می شود.
***4
تعریف سیستم عامل :
سیستم عامل برنامه ای است که ارتباط بین کاربر و سخت افزار را فراهم میکند در واقع این سیستم عامل است که مدیریت منابع مختلف موجود در سیستم اعم از منابع سخت افزاری و نرم افزاری را بر عهده دارد .
***5
معرفی سیستم عامل های موجود در گوشی های همراه
با توجه به امکاناتی که دیگر تقریبا همه موبایلها دارای آن هستند ( مثل دوربین – ضبط وپخش صوت وفیلم - صفحه رنگی و .... ) مهمترین اصل دسته بندی را شاید بتوان سیستم عامل گوشی نامید .
پس برای شروع باید دو چیز را در نظر گرفت و موبایلها را بطور کلی در یکی از آن دو شاخه اصلی و کلی قرار داد و آن ، این است که آیا موبایل مورد نظر دارای سیستم عامل است یا اینکه فاقد آن است ( اگر موبایلی فاقد سیستم عامل باشد از یک پلت فرم ساده مثل جاوا یا بلک بری استفاده می کند )