***2
مقدمه
حمد و سپاس ویژهی خالق دانا، او که همه هستیها و نعمتها از سوی اوست، همه حرکتها و زندگیها از اراده او سرچشمه میگیرد. رحمت واسعه خداوند است که بر همه موجودات سایه افکنده است و از خوان پهناور نعمتهای اوست که آشنا و بیگانه، مؤمن و کافر و نیکرفتار و اشتباهکار ارتزاق میکنند و همگان از خوان پر نعمت و گسترده بهرهور هستند. درباره حقیقت و ماهیت انسان اختلاف نظرهایی وجود دارد و به طور کلی دو نظریه در مقابل هم قرار دارند. مادیون عقیده دارند انسان جزء این بدن چیز دیگری نیست و با مردن به کلی نیست و نابود میشود، در مقابل بر اساس نظریه پیروان دین اسلام، انسان حقیقتی مرکب از جسم و روان است که روان او جاودانه است و با مردن فانی نمیشود، در قرآن کریم نیز بحث از انسانشناسی به طور مفصل بیان شده است. ما در این تحقیق به بررسی مسائلی در مورد حقیقت انسان، صفات و ویژگیهای انسان، حالات انسان، و امکاناتی که در اختیار انسان قرار داده شده تا به هدف برسد توضیحاتی ارائه میدهیم شاید گوشهای از برنامههای قرآن را در مورد انسانشناسی بیان کرده باشیم.
***3
حقیقت انسان
خلافت انسان روی زمین
مقام با عظمت انسان در جهان هستی
شگفتی انسان از دیدگاه امام علی علیهالسلام
***4
خلافت انسان روی زمین
«و هو الذی جعلکم خلائف الارض» آیه 165 سوره انعام
قرآن مکرراً انسان را به عنوان خلیفه و نماینده خدا روی زمین معرفی میکند. این تعبیر ضمن روشن ساختن مقام بشر، این حقیقت را بیان میکند که اموال، ثروتها، استعدادها و تمامی مواهبی که خدا به انسان داده در حقیقت مالک اصلیش او است و انسان تنها نماینده و مجاز و مأذون از طرف او میباشد، بدیهی است که هر نمایندهای در تصرفات خود استقلال ندارد بلکه باید تصرفاتش در حدود اجازه و اذن صاحب اصلی باشد.
***5
مقام با عظمت انسان در جهان هستی
در آیه 10 سوره اعراف خداوند میفرماید: «ما مالکیت و حکومت و تسلط شما را بر زمین مقرر داشتیم و انواع وسائل زندگی را برای شما در آن قرار دادیم اما با این حال کمتر شکر این همه نعمت و موهبت را به جای میآورید.»
این آیه مانند بعضی دیگر از آیات قرآن پس از ذکر نعمتهای پروردگار مردم را به شکرگزاری دعوت میکند و ناسپاسی آنها را نکوهش میکند.