***2
آسیب شناسی ورزشی جلد 1و2
ناشر دانشگاه پیام نور
2 واحد درسی
تالیف دکتر سید رضا رفیع دکترابوالفضل فراهانی آذر آقایاری
***3
•فصل اول
آسیبهای وارده به سیستم عضلانی وتری
آسیبهای عضلانی
عضله قدرت لازم برای حرکت بدن را فراهم میکند. عضله با استحکام زیادی توسط تاندون خود به استخوان چسبیده و به واسطه انقباض عضلانی، استخوانهای بدن حرکت میکنند. کار عضلانی در هنگام فعالیت ورزشی چندین برابر میشود. به عنوان مثال در هنگام شوت زدن عضلات پا با نیرویی چندین برابر بیشتر از راه رفتن منقبض میشوند و در طی چندین ساعت راه رفتن یا دویدن این عضله است که وضعیت بدن را حفظ میکند.
***4
انقباض عضلانی پاسخی است که به یک رفلکس نخاعی مربوط میشود. به این معنی که در صورت نیاز به انقباض یا حرکت بدن، نخاع خود به تنهایی و یا با دستوراتی که از قشر مغز دریافت میکند پیامی ارسال میدارد که طی آن عضله را وادار به انقباض میکند.
گاهی نیز پیامهایی از سمت عضله به نخاع و مغز میرسد به این شکل که گیرندههای حسی موجود در عضله تحریک شده و پیام خود را به سطوح کنترل بالا میرسانند که در پاسخ به صورت رفلکس عضله منقض میشود واین دلیل اصلی انقباض و پس کشیدن دست یا پا در هنگام تماس با یک جسم تیز و برنده یا یک جسم داغ میباشد.
***5
عضله از عروق خونی نسبتاً زیادی برخوردار است. این عروق وضعیت تغذیه و ترمیم در مقابل ضایعات عضله را بهبود میبخشد. و به دنبال تمرین، عروقی که در حالت عادی نقشی در جریان خون ایفا نمیکنند از حالت غیرفعال خارج شده و نهایتاً با تسریع پدیده خون رسانی قدرت عضله تشدید میشود و در طولانی مدت حجم عضله هم افزایش مییابد.
عضلات معمولاً به دنبال ضربات مستقیم دچار ضایعه میشوند و این ضربات اثراتی همچون کبودی و پارگی در عضله به جا میگذارند.
به این ترتیب ضایعات و آسیب های عضلانی را به دو گروه کلی پارگی عضله و هماتوم عضله مورد بررسی قرار میدهیم.
***6
(تصاویر در فایل اصلی موجود است)
درشکل 11 نحوه کار یک عضله نشان داده شده است.
شکل سمت چپ، یک عضله راست کننده Extensor)
شکل سمت راست ، یک عضله خم کننده Flexor)
پیکان های کوچک موجود در عکس نشان میدهند که چطور وقتی یک دسته از عضلات در حال انقباض و کوتاه شدن هستند دسته دیگر طویل میشوند.
***7
پارگی عضله
پارگی عضله به دنبال دو مکانیسم و نیرو انجام میشود ابتدا نیرویی که ناشی از کشش بیش از حد عضله میباشد و این نیرو از قدرت و ظرفیت عضله در مقابل کشش بیشتر است .
از این نیرو تحت عنوان کشش یاد میکنیم. و نیروی دیگری که باعث پارگی عضله میشود نیروی تراکمی(فشاری) نامیده میشود. که به دنبال یک ضربه مستقیم با قدرت زیاد عضله حایل بین نیرو و تکیهگاهی قرار گرفته و نیرو باعث پارگی در الیاف عضلانی میشود. به زبان ساده پارگی نوع اول به دنبال کشش بیش از حد و پارگی نوع دوم در اثر ضربه ایجاد میشود.