***3
ناسازگاری ویروس انگیخته:
این ناسازگاری به ظاهر گسترش داشته و بیشتر یافت می شود.
از بین رفتن محل پیوند همانند نشانه های ناسازگاری می تواند در اثر عوامل بیماری زا باشد. در برخی از موارد، ناهنجاری ها نخست به ناسازگاری پایه و پیوندک مربوط دانسته شده بود و سپس دریافتند که به ویروس های نهفته یا عوامل بیماری زای میکوپلاسمائی که با پیوند از یک گیاه مقاوم به گیاه حساس انتقال یافته مربوط است. در سیب چنین حالتی نمایان است. مدت ها ، علت مشکلی که در کوپیوند پرتقال روی نارنج در افریقای جنوبی و جاوه دیده می شد، به ناسازگاری نسبت می دادند، در حالی که این ترکیب پیوندی در سطح تجارتی در دیگر نقاط دنیا موفقیت آمیز بود.
***4
عقیده رایج این بود که علت این ناسازگاری، تولید موادی توسط پیوندک است که برای پایه سمی می باشد.
بیماری زوال گلابی، که ابتدا در ایتالیا شیوع یافت و سپس به نواحی غربی آمریکای شمالی گسترش پیدا کرد، تنها در کالیفرنیا صدها هزار درخت گلابی را نابود ساخت. بررسی های اولیه نشان داد که این مشکل، مربوط به پایه به کار گرفته شده بوده و یک «ناسازگاری وارد شده» است که عامل ایجاد کننده آن ناشناخته می باشد.
***5
سبب ها و مکانیزم های ناسازگاری
با آن که ناسازگاری، آشکارا به وجود اختلاف های ژنتیکی بین پایه و پیوندک نسبت داده می شود، هنوز هم مکانیزمی که بیانگر حالت های خاص ناسازگاری باشد، روشن نشده است. با وجود شمار بزرگی از مواد گیاهی متفاوت از نظر ژنتیکی، که می توانند با پیوند ترکیب شوند، دامنه گسترده ای از سیستم های فیزیولوژیکی، زیست شیمیایی و تشریحی در کنار هم قرار می گیرند که به احتمال برهم کنش بسیاری با هم دارند که این برهم کنش ها، هم مساعد و هم نامساعدند.
***6
یک مکانیزم احتمالی ناسازگاری، وجود اختلاف های فیزیولوژیکی و زیست شیمیایی بین پایه و پیوندک است. این فرضیه، با پژوهش هایی که با ترکیبات ناسازگار برخی از ارقام گلابی روی پایه به انجام شده، تایید گردیده است. از شواهد حاصله از این پژوهش ها، چنین نتیجه گیری می شود که:
1- هنگامی که برخی از ارقام گلابی، روی پایه به پیوند زده می شوند، یک گلوکوزید سیانوجنیک به نام پروناسین که در به به طور عادی یافت می شود اما در گلابی موجود نیست، از به، به آوند آبکش گلابی انتقال می ابد. بافت های گلابی، پروناسین را در ناحیه محل پیوند می شکنند و در اثر این شکسته شدن، اسیدهیدروسیانیک به عنوان فرآورده ای فرعی حاصل می شود. این شکسته شدن آنزیمی در دماهای زیاد، تسریع می شود. افزون بر این، ارقام مختلف گلابی، از نظر قابلیتشان برای شکستن گلوکوزید متفاوتند.