***1
مبانی شیمی پلیمر
جلد اول
مترجم سید احمد میرشکرایی
***2
مقدمه
مقدمه ای بر علوم پلیمری
تاریخ پیدایش و تکوین پلیمر ها
تعریف: پلیمر مولکول بسیار بزرگی است که در اثر تکرار یک واحد تکرار شونده ( مونومر) و اتصال این واحدها به یکدیگر حاصل می شود.
انواع پلیمرها از نظر
منشاء:
1-پلیمر های طبیعی : سلولز( گلوکز)، نشاسته ( گلوکز)، انسولین ( اسیدهای آمینه) و لیگنین ( فنیل پروپان)
2-پلیمر های سنتزی: پلی اتیلن، پلی استر( داکرون)،پلی آمید (نایلون)
انواع پلیمرها از نظر
روش تهیه
1-پلیمرهای رشد زنجیری (افزایشی): افزایش آغازگر(رادیکالی،آنیونی و کاتیونی) به پیوند دوگانه
تولید ترکیب میانی
افزایش مونومرها به ترکیب میانی(اتشار)
اختتام مثال: پلی اتیلن
2-پلیمر های کئوردینانسی ( زیگلر- ناتا)
3-پلیمرهای رشد مرحله ای(تراکمی): دو مولکول با دو گروه عاملی با از دست دادن آب متراکم می شوند. مثال: نایلون
***3
گودیر
ولکانیزاسیون در دمای پایین
لاستیک طبیعی
ولکانیزاسیون در دمای بالا
لاستیک ولکانیزه (گرمانرم)
ابونیت ( گرماسخت)
پلاستیک های گرمانرم (ترموپلاستیک ها) مولکول های دوبعدی هستند که در اثر گرم شدن ممکن است نرم شوند ، اما در اثر سرد شدن به حالت اولیه ، خود برگردند.
اما پلاستیکهای گرماسخت (ترموست ها) پلیمرهای شبکهای سه بعدی هستند که با گرم کردن نمیتوان شکل آنها را تغییر داد .
سلولز و سلولز نیترات ، هر دو پلیمرهای خطی یا دو بعدی هستند ، اما اولی به دلیل داشتن پیوندهای هیدروژنی بین زنجیری نرم نمیشود .
از سلولز تری نیترات به عنوان ماده منفجر شونده استفاده میشود.
سلولز دی نیترات ، هنوز مقداری پیوندهای هیدروژنی دارد و به شدت آتشگیر است
***4
به عنوان نرم کننده (پلاستی سینرر) ، یعنی کاهنده پیوندهای هیدروژنی ، پارکز از روغن کوچک و هایت از کافور استفاده کرد .
با عبور دادن کولودیون از سوراخهای ریز یک نخساز ئ تبخیر حلالها الیاف نازکی به دست آمد.
با نیترو زدایی از این الیاف سلولزی به وسیله سدیم بی سولفیت ، اشتعالپذیری آنها کاهش یافت.
شاردونِت توانست سلولز را به صورت الیاف نازک پیوسته بازسازی کند .
بیکلند با اجرای واکنش کنترل شده فنول و فرمالدهید توانست رزینهای گرمانرمی تولید کند که قابل تبدیل به پلاستیکهای گرماسخت بودند . او اصطلاح رزین رزول مرحله A را ابداع کرد تا بالکلیت ترموپلاستیک خود را که در اثر تراکم مقدار اضافی فرمالدهید با فنول در شرایط قلیایی تولید میشود توصیف کند .
با گرمای بیشتر یا تکوین بیشتر رزین ، رزول مرحله A به یک باکلیت گرماسخت مرحله C (ذوب نشدنی) تبدیل شد .
بیکلند ، به وسیله تراکم فنول با مقدار کمی فرمالدهید در محلول های اسیدی ، رزوین های ترموپلاستیک به نام نوولاکها را نیز تهیه کرد.
با افزودن فرمالدهید در هگزامتیلن تترامین ، نوولاکها به رزینهای گرماسخت تبدیل شدند .
***5
پلیمرها (بسپار ها) یا ماکرومولکول ها (درشت مولکول ها) مولکول های غولپیکری هستند که دست کم صد برابر سنگینتر از مولکولهای کوچکی مانند آب یا متانول هستند .
اگر فلزات و ترکیبهای معدنی را کنار بگذاریم ، بقیه مواد در دنیا در واقع مواد پلیمری هستند ، مانند پروتئینها و نوکلئیک اسیدها ، الیاف و پارچهها ، نشاسته ، الاستومرهای دور و بر ما ، رنگها ، سقف و دیوار پلاستیکی ، عایقهای اسفنجی ، بشقابهای ملامینی ، چسبهای اوره – فرمالدهید ، و غیره .
با وجور تنوع بسیار زیاد در الیاف ، الاستومرها ، و پلاستیکها ، همه آنها ساختار مشابهی دارند و نظریه ها و قوانین یکسانی بر آنها حاکم است . پلیمرهای خطی ، از قبیل پلی اتیلن چگال (HDPE) ، متشکل از زنجیرهای بلندی از اتمهای کربن پیوسته با پیوندهای کووالانسی هستند . واحد تکرارشونده در HDPE ، (-CH2-CH2-) است.
بیشتر پلیمر های خطی مانند HDPE توموپلاستیک هستند ، یعنی معمولاً بر اثر گرم کردن نرم می شوند و بر اثر سرد کردن سفت میشوند . این فرآیند ، برگشت پذیر است . اما دسته ای از پلیمرهای خطی ، مانند سلولز ، که دارای نیروهایی بین مولکولی قوی (پیوندهای هیدروژنی) هستند ، بر اثر گرم کردن ، قبل از نرم شدن تجزیه میشوند .
***6
پلیمر های گرما سخت دارای ساختار شبک های هستند و بر اثر گرم کردن نرم نمیشوند . ترموپلاستیکها ، نظیر لاستیک طبیعی و رزینهای باکلیت مرحله A ، را میتوان با ایجاد پیوندهای عرضی بین زنجیرها به پلیمرهای گرماسخت تبدیل کرد.
در ابتدا، به دلیل فقدان دانش کافی درباره علوم پلیمری، پیشرفتها صرفاً مبنای تجربی داشتند . اما در دهه 1930 و 1940 ، با تکوین و توسعه تظریه ها توسط اشتادینگر ، کاروترز ، مارک و دیگران ، علوم پلیمری به سرعت رو به پیشرفت نهاد.
رزینهای رزول ترموپلاستیک ، در اثر گرم کردن مخلوط فنول – فرمالدهید در شرایط قلیایی، به رزینهای گرماسخت تبدیل میشوند . نوولاکها هنگامی تشکیل میشوند که مقدار ناکافی فرمالدهید با فنول در محیط اسیدی ترکیب شود . نوولاکها در اثر گرم کردن با هگزامتیلن تترامین ، به پلاستیکهای ذوب نشدنی تبدیل میشوند .
***7
فصل دوم:
هدفهای رفتاری کسب توانایی های زیر میباشد:
تعریف دو مفهوم DP و M را در پلیمرها
تعریف دو مفهوم مونودیسپرس (تکپاشیده) و پلی دیسپرس(بس پاشیده)
توضیح مفاهیم پلیمر خطی، شاخه دار، و شبکه ای
شرح دو مفهوم پلیمربلورین و آمورف را با رسم طرح های مربوطه
بیان مفهوم تاکتیسیته و نتایج منبعث از آن
تعریف مفاهیم طول زنجیر بحرانی، گرانروی و انعطاف پذیری در پلیمرها
ذکر Tg و روشهای تعیین آن و ویژگیهای رفتاری پلیمرها در این دما
توضیح در مورد فاصله میانگین انتها تا انتها در پلیمرها
توضیح چگونگی پیدایش اسفرولیت ها
نوشتن معادله آورامی
ارتباط بین ساختار و خواص پلیمرها
***8
شیمی فضایی پلیمر ها
پلی اتیلن چگالی بالا ، مانند دکان یا پارافین ، یک مولکول خطی زنجیر مانند است که متشکل از اتمهای کربن پیوسته با پیوندهای کووالانسی می باشد . اتمهای کربن در همه آلکانها ، از جمله HDPE ، با زاویههای مشخصه چهاروجهی (در حدود 109.5) به هم متصل اند. ) آرایش زیگزاگی)
هر مولکول پروتئین خاص وزن مولکول ویژهای دارد و گفته می شود یک پلیمر تک پاشیده (مونودیسپرس) است . اما پلیمرهای سنتزی تجارتی از قبیل HDPE ، متشکل مولکولهایی با وزنهای مولکولی مختلف هیتند . بنابراین ، مقدار عددی n ، یا درجه بسپارش (DP) را باید یک عدد میانگین تلقی کرد و آنرا به صورت نشان داد . در نتیجه ، وزن مولکولی میانگین ( ) یک پلیمر بسپاشیده برابر است با حاصلضرب در وزن مولکولی واحد تکرار شونده یا پار (مِر).
***9
شیمیدانان از اصطلاح گروه آویخته برای مشخص کردن هر گروه موجود بر روی واحدهای تکرار شونده استفاده میکند. بنابراین ، پلی پروپیلن دارای یک گروه متیل آویخته است ، اما یک پلیمر خطی به حساب می آید . بر عکس، پلی اتیلن کم چگالی (LDPE) یک پلیمر شاخه دار است چون شاخه های متصل به زنجیر، از این سو و آن سو و به طور نامنظم ادامه یافته اند .