***3
عکس هوایی
عبارت است از مجموعه تصاویر واقعی عوارض و خصوصیات ظاهری زمین که توسط هواپیما و با استفاده از دوربین عکسبرداری هوایی از زمین گرفته شدهاست.
***4
عکس هوایی
در اکثر کشورها استفاده از عکسهای هوائی در بررسیهای و مطالعات زمین شناسی، جاده سازی، کشاورزی و مهم تر از همه برای اهداف نظامی مورد استفاده قرار میگیرد.در ابتدا از عکسهای هوائی بجای نقشه اصلی در صحرا استفاده میکردند.
***5
تاریخچه عکسهای هوائی در ایران
در ایران در سال ۱۳۳۱ از حوزه زاینده رود اصفهان عکسهای هوائی برداشته شد . عکسبرداری توسط شرکت K.L.M به منظور انجام امور عمرانی آن حوزه انجام گرفت.در سال ۱۳۳۴ بمنظور تهیه نقشه صحیح از کلیه استانهای کشور عکسبرداری هوائی آغاز گردید. از سال 1332 با آغاز فعالیت سازمان نقشه برداری کشور به صورت پیوسته از مناطق مختلف ایران عکسبرداری هوایی انجام گرفته است.
***6
تاریخچه عکسهای هوائی در ایران
در حال حاضر آرشیوی مشتمل بر 8000 حلقه فیلم هوایی بالغ بر دو میلیون قطعه عکس هوایی از مناطق مختلف کشور تهیه گردیده که به صورت مرتب در زمینه های مختلف منجمله فعالیتهای تحقیقاتی و ارجاع به مراجع قضائی مورد استفاده قرار میگیرند. بطور کلی از تمامی مناطق کشور عکسهای هوایی در مقیاسهای پنجاه و پنج هزارم مربوط به دهه 30 هجری شمسی، بیست هزارم مربوط به دهه چهل و چهل هزارم مربوط به دهه هفتاد و همچنین عکس های هوایی دههزارم و یا پنج هزارم از اکثر شهرهای کشور موجود می باشد.
***7
نحوه عکسبرداری
عکسهای هوائی بوسیله دوربین عکسبرداری هوایی که به طرف زمین در هواپیما قرار دارند گرفته میشوند که با در نظر گرفتن عکس مورد لزوم، نوع دوربین و خطوط پرواز و ارتفاع پرواز را مورد عمل قرار میدهند و دوربین بطور اتوماتیک در فواصل معین عکسبرداری میکند ودر حاشیه عکس شماره آن و شماره حلقه فیلم و فاصله کانونی عدسی دوربین، ارتفاع پرواز و مقیاس تقریبی عکس و وضع دوربین از نظر افقی بودن منطقه عکسبرداری شده وتاریخ عکسبرداری چاپ میگردد.
***8
اصول برجسته بینی در عکس هوائی
یک از تفاوتهای اصلی عکسهای هوائی که به منظور تفسیر و تهیه نقشه برداشته میشود با عکسهای معمولی ، امکان برجسته بینی یعنی تشخیص بعد سوم (اختلاف ارتفاع) از روی آنها و با کمک وسائل برجسته بینی میباشد. معمولا عکسهای هوائی بطور متوسط دارای 60 درصد پوشش مشترک پشت سر هم و عکسهای هر نوار (مسیر پرواز هواپیما )که با نوار مجاور دارای پوشش مشترک جانبی 30 درصد میباشد که پوشش مشترک اولی امکان بر جسته بینی را به یک جفت عکس پشت سر هم میدهد.
***9
مکانسیم برجسته بینی (درک عمق و فاصله) در انسان
هر چشم یک تصویر با یک زاویه را جداگانه مشاهده و هر دو در مغز انسان تشکیل یک تصویر کامل را داده که به این ترتیب ممکن است به کیفیت اجسام ، فاصله ، عمق و اندازه آنها پی برد و محاسبات لازم را انجام داد. در دید معمولی فاصله اجسام بستگی به زاویهای دارد که هر دو چشم با نقطه مورد نظر تشکیل میدهد.با توجه به شکل روبرو زوایای A و B نسبت مستقیم به فاصله بین اجسام 1 و 2 دارد. این زوایا در روی شبکیه بصورت کمانهای a و b اندازه گیری میشوند. حداقل گمانی که هر فرد میتواند مشاهده کند آن را معیار درک عمق میدانند. برای درک بهتر دید با یک چشم و یا دو چشم آزمایش های ساده پایین را تجربه کنید.