***9
فراداده برای نگهداری اشیای دیجیتالی (PREMIS)
lاین طرح فرادادهای که مبتنی بر XML میباشد، به منظور ثبت فرادادههای مربوط به نگهداری شیء دیجیتالی در کتابخانه یا مجموعه دیجیتالی توسعه یافته است. اهداف کلی ایجاد این قالب عبارتند از:
lپشتیبانی از قابلیت دوام، قابلیت ارائه، قابلیت فهم، اعتبار، و شناسایی اشیای دیجیتالی؛
lارائه اطلاعات به مخازن دیجیتالی که به آگاهی از روش نگهداری بلند مدت مواد دیجیتالی نیاز دارند؛
lتاکید بر فرادادههای قابل پیاده سازی، به نحوی که با دقت تعریف شوند و رهنمودهایی برای ایجاد، مدیریت، و استفاده از آنها فراهم گردد. و به سوی جریان کاری خودکار حرکت کنند؛
lتضمین بیطرفی فنی. هیچ پیش فرضی در مورد فناوریها و راهبردهای نگهداری، مدیریت و ذخیره سازی فرادادهها، و ... در نظر گرفته نشود.
***14
استانداردهای حوزه سازماندهی اشیای دیجیتالی
lطرح فراداده هسته دوبلین(DC)
lقالب فرادادهای مارک 21 در بستر زبان نشانهگذاری گسترشپذیر (MARCXML)
lطرح فرادادهای توصیف شی(MODS)
lطرح فراداده ای توصیف مستند(MADS)
lنقشههای منابع اطلاعاتی مبتنی بر XML(XTM)
***15
هسته دوبلین چیست؟
استاندارد فراداده ای هسته دوبلین، طرحی بین المللی و میان رشته ای است که مجموعه عناصری ساده و کارآمد برای توصیف طیف گسترده ای از منابع اطلاعاتی شبکه ای ارائه می دهد. پدید آمدن این قالب فراداده ای مانند دیگر قالب های فراداده ای برخاسته از اهداف و نیاز هایی بوده که توسعه دهندگان و پدیدآورندگان آن در نظر داشته اند. این طرح استاندارد دو سطح دارد: ساده و ویژه (مقید به توضیحگرها). سطح ساده شامل پانزده عنصر، و سطح ویژه شامل هفت عنصر (مخاطب، منشا (ریشه)، نگهدارنده حقوق) بیشتر یعنی بیست و دو عنصر می باشد. هسته دوبلین، همچنین دارای گروهی از توضیحگرها (پالایش های عنصر و طرح های کدگذاری عنصر) است که عناصر را از لحاظ معناشناختی به منظور فرایند کشف منبع پالایش می کنند. مباحث مربوط به معناشناختی عناصرهسته دوبلین توسط گروهی از متخصصان رشته های کتابداری و اطلاع رسانی، علم رایانه، کدگذاری متن، جامعه موزه ها، و دیگر حوزه های مرتبط پرداخته شده است.
***20
lعناصر فرادادهای هسته دوبلین در بستر زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (DCMIXML)
lچنان که قبلا گفته شد، امکان تولید پیشینههای فرادادهای هسته دوبلین هم در سطح ساده[1] و هم در سطح همراه با توضیحگر[2] در بستر نحوی "زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (XML)" وجود دارد. بدین منظور یک "تعریف نوع مدرک (DTD)" و یک فرانما (Schema) برای اعتبار سنجی پشینههای تولید شده و کمک به ویرایش و ترجمه آنها در سطح ساده، و یک فرانما (Schema) برای سطح همراه با توضیحگر، فراهم شده است.
lهمچنین برای سهولت ایجاد پیشینهها در قالبXML ، "راهنمای پیاده سازی هسته دوبلین در XML[3]"، به صورت گام به گام و کاربردی روشهای پیاده سازی پیشینههای فرادادهای هسته دوبلین در بستر زبان نشانه گذاری گسترش پذیر را، هم در سطح ساده و هم سطح ویژه آموزش میدهد. این راهنما به طور مرتب روزآمد شده، و آخرین روزآمدسازی آن در سطح ویژه مربوط به سال 2008 است[4] (پاول، 2003؛ ایکس ام ال اسکیما[5] ...، 2008).
l[1] http://dublincore.org/documents/2002/07/31/dcmes-xml/
l[2] http://dublincore.org/documents/2002/05/15/dcq-rdf-xml/
l[3] . Guidelines for implementing Dublin Core in XML: http://dublincore.org/documents/dc-xml-guidelines/
l2. برای اطلاعات بیشتر در مورد آخرین نسخههای راهنمای یاد شده به منبع زیر مراجعه کنید:
lXML schemas to support the Guidelines for implementing Dublin Core in XML: http://dublincore.org/schemas/xmls/
l[5] XML schemas to support the Guidelines for implementing Dublin Core in XML